Pyszny serniczek w kakaowym, kruchym cieście. U mnie zrobiony na dużej blaszce, dlatego wyszedł niski. Polecam zrobić z 1,5 porcji.
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka pszenna 2,5 szklanki,
żółtka 2 szt,
cukier 3/4 szklanki,
kakao 2 łyżki,
śmietana kwaśna 1,5 łyżki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
masło lub margaryna 250 g,
masa serowa:
ser z wiaderka lub z kostki 3 razy mielony 1 kg,
jajka 3 szt,
masło 100 g,
cukier 200 g,
cukier waniliowy 16 g,
budyń waniliowy 40 g,
kasza manna 1 łyżka,
olejek waniliowy 1 łyżka,
Ponadto:
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta posiekać najpierw nożem a następnie zagnieść ciasto. Większą połowę schłodzić w lodówce przez 30 min, a pozostałą część włożyć do zamrażarki. Ciasto z lodówki rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Najlepiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i przykryć wierzch papierem i wtedy wałkować. Ciasto wtedy nie przyklei się do wałka.
Masło utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkami. Dodać ser, olejek, budyń i kaszę mannę, zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wylać na blaszkę, na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki. Ciasto wstawić do piekarnika i piec w 170 st. C przez 1 godzinę. Upieczony sernik chłodzić w lekko uchylonym piekarniku, gdy całkowicie ostygnie to posypać cukrem pudrem.
Przepis znaleziony na stronie: https://www.dompelenmiety.pl/2020/03/sernik-krolewski.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz