Rozpływający się w ustach serniczek z mlekiem w proszku. Szybki do zrobienia, na spodzie z herbatników. Sernik jest kremowy i delikatny... Wierzch można polać białą czekoladą, mleczną lub po prostu posypać cukrem pudrem, w każdej wersji będzie pyszny.
Składniki blaszka 23/33:
spód:
herbatniki 200 g,
masa serowa:
ser z wiaderka 1,5 kg,
jajka 9 szt,
budyń śmietankowy 3 szt (każdy po 40g),
cukier 1,5 szklanki,
mleko w proszku 2 i 1/4 szklanki,
olej 1 szklanka,
mleko zimne 2 i 1/4 szklanki,
polewa:
czekolada mleczna 150 g,
mleko 5 łyżek,
dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczy 1 garść,
Sposób przygotowania:
Ser, żółtka i budynie miksujemy do połączenia. Stopniowo dodajemy olej, a następnie mleko w proszku.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Do ubitej piany dodajemy po trochę masy serowej i zimnego mleka, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Herbatniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smarujemy masą serową, aby nie wypłynęły na wierzch, a następnie wylewamy całą masę. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170st.C przez 1 godzinę. Gdy ciasto zacznie się rumienić to należy go delikatnie przykryć papierem do pieczenia, aby wierzch się nie przypalił. Upieczony sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Czekoladę łamiemy do rondelka. Dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Mieszamy aż czekolada całkowicie się rozpuści. Następnie dekorujemy wierzch ciasta i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Przepis znaleziony na grupie.
Link do przepisu: kasiawgarach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz