sobota, 25 kwietnia 2020

Jabłkowa fantazja

Kruche blaty przełożone jabłkami z galaretką oraz kremem budyniowym. Wierzch oblany czekoladą.


piątek, 24 kwietnia 2020

Piernik siostry Leonilli

Ostatnio znalazłam małą, starą książeczkę z przepisami siostry Leonilli. Znalazłam tam dużo szybkich i łatwych przepisów na ciasta, które są naprawdę warte wypróbowania. Jako pierwsze, wypróbowałam Piernika. Siostra Leonilla zrobiła go z rodzynkami i orzechami, ja jednak wolę przełożony marmoladą i polany polewą, ale myślę że w tej pierwszej wersji wyszedł by również smaczny.


czwartek, 23 kwietnia 2020

Syrop z młodych pędów sosny

Najlepszy syrop na kaszel jaki znam. Zawsze go stosuje i nigdy mnie nie zawiódł. Działa wykrztuśnie i przeciwbakteryjnie. Syrop smakuje podobnie do miodu, więc moja pociecha chętnie go wypija.
Młode pędy sosny należy zbierać na przełomie kwietnia, maja, gdy mają one do 10-12 cm. długości. 
Polecam z całego serca.



niedziela, 19 kwietnia 2020

Kruche z rabarbarem jabłkami i budyniem

U mnie w ogródku pojawił się już rabarbar, więc teraz czas na kwaskowate ciasta. W ten weekend przygotowałam kruche ciacho z rabarbarem w połączeniu z jabłkami oraz waniliowego budyniu. Zapraszam kochani :)



piątek, 17 kwietnia 2020

Sernik siostry Marii

Na prezent ślubny dostałam między innymi książkę z przepisami siostry Marii. Na Wielkanoc upiekłam z tej książki pysznego sernika z cytrynowym lukrem i chciałabym się nim z Wami podzielić. 
Trochę pozmieniałam w przepisie po swojemu. 
Sernik wychodzi bardzo wysoki. Polecam 



piątek, 3 kwietnia 2020

Słodkie bułeczki z dżemem

Jak wszystkim wiadomo musimy ograniczyć wyjścia z domu, ale jak wytrzymać bez świeżego pieczywa? Sytuacja zmusiła mnie do tego, że zaczęłam piec domowy chlebek i bułeczki, a dawno już takich nie jadłam..aż zapomniałam jak smakują takie domowe drożdżówki. 
Zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia jest niesamowity, a smak jeszcze lepszy 😊



Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 1 kg,
jajka 2 szt,
mleko ciepłe 1,5-2 szklanek,
drożdże 50 g,
cukier 0,5 szklanki,
sól 1/4 łyżeczki,
masło rozpuszczone 150 g,
dodatkowo:
dżem lub marmolada 1 słoik,
jajko 1 szt,

Sposób przygotowania:
Z drożdży przygotować rozczyn. Następnie wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Z wyrośniętego ciasta rwiemy kawałki, robimy z nich kulkę, rozpłaszczamy w dłoniach, nadziewamy dżemem lub marmoladą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy w 170 st. c przez 20-25 min aż bułeczki będą rumiane.