piątek, 21 sierpnia 2020

Placuszki z dyni

Niesamowity szybki przepis na placuszki dyniowe. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką, usmażyć i gotowe! Podczas smażenia placki wyrastają jak drożdżowe racuchy. Przepis jest naprawdę pyszny i korzystam z niego przez cały rok. W sezonie dyniowym możemy poporcjować startą dynię do zamrażarki i robić placuszki przez cały rok. Możemy podawać je z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem. Przepis znalazłam tutaj: aniagotuje.pl






Składniki:
drobno starta dynia 640 g,
jajka 4 szt,
mąka pszenna 600 g,
jogurt naturalny 300 g,
cukier waniliowy 16 g,
olejek pomarańczowy 1 łyżka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda 1 łyżeczka,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyć do miski i zamieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym. Podawać z cukrem pudrem lub ulubionym dżemem.



wtorek, 11 sierpnia 2020

Drożdżowe dla leniwych z borówkami

 To ciasto jest niesamowite! Wyrasta na całą blachę, nie trzeba go wyrabiać więc jest mega szybkie do zrobienia. 

Drożdżowe ciacho moim zdaniem najlepiej smakuje z borówkami i oczywiście z obowiązkową kruszonką :)  





Składniki(blaszka23/33):

ciasto:

kostka drożdży rozkruszonych (100 g),

cukier 1 szklanka,

olej ok 1 szklanka,

mleko letnie 1 szklanka,

jajka roztrzepane 4 szt,

mąka pszenna 4,5 szklanki,

kruszonka:

mąka pszenna 100 g,

cukier 100 g,

masło 100 g,

dodatkowo:

borówki 30 dag,

Sposób przygotowania:

Wszystkie podane składniki na ciasto wkładamy do miski według kolejności tak jak jest na liście. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy borówki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy borówki. Pieczemy w 170st.C przez ok.50 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 

Przepis ze strony: https://www.mojewypieki.com