Uwielbiam banany i jestem ogromną fanką ciast z ich udziałem. Dzisiaj mam dla Was przepis, na bananowe ciacho z galaretką, które ostatnio robiłam dla rodzinki i zniknęło w mgnieniu oka :)
Składniki blaszka 23/33:
biszkopt:
jajka 3 szt,
cukier 6 łyżek,
mąka ziemniaczana 3 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
masa bananowa:
banany 4 szt ,
masło 150 g,
galaretka gruszkowa 2 opakowania,
warstwa śmietankowa:
śmietanka 36% 500 ml,
galaretka gruszkowa 2 opakowania,
gorąca woda 1 szklanka,
Dodatkowo:
banany 4 szt,
galaretka gruszkowa 2 opakowania,
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez ok.30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Banany zmiksować blenderem. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę oraz zmiksowane banany. Wszystko musi być w temperaturze pokojowej, aby krem się nie zwarzył. Masę wykładamy na biszkopt.
Krem śmietankowy: Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia i wykładamy na ciasto. Jeśli krem jest zbyt rzadki to należy go włożyć na chwilę do lodówki.
Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Na cieście układamy banany pokrojone w plastry i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki.
Inspiracje na wygląd ciasta znalazłam tutaj: gotujmy.pl ale przepis zrobiłam w trochę inny sposób.