czwartek, 30 lipca 2020

Kostka wiśniowa

Pyszny letni przekładaniec z wiśniami w roli głównej. Wilgotny biszkopt, kwaskowaty krem z bitej śmietanki z wiśniami i mleczna czekolada. Pyszności 🍒❤ 



Składniki  (blaszka 23/33):
Biszkopt :
Woda 0,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
kakao 3 łyżki,
olej 3/4 szklanki,
jajka 5 szt,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
cukier 0,5 szklanki,
soda 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Krem:
wiśnie bez pestek świeże lub mrożone 800 g,
cukier 8 łyżek,
śmietanka 36 % 500 ml,
żelatyna 6 łyżeczek,
sok z cytryny 2 łyżki,

Polewa:
czekolada mleczna 100 g,
czekolada gorzka 100 g, 
śmietanka 36% 100 ml, 



Sposób przygotowania :
Wodę, olej, kakao oraz 1 szklankę cukru umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. 
Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie dodać żółtka i zmiksować aż zrobi się pianka. Powoli wlewamy ostygniętą mieszankę i miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia. Suche składniki przesiewamy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C  przez 40 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy go wzdłuż na pół. 
Wiśnie zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia na 10 min. Po upływie tego czasu żelatynę rozpuszczamy na parze i dodajemy do gorącego wiśniowego sosu. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Sos wiśniowy odstawiamy w zimne miejsce i czekamy aż zacznie tężeć. 
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, w trzech turach dodajemy sos wiśniowy i miksujemy.  Krem wiśniowy wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. 
Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy w rancie.
Gdy krem będzie już bardzo gesty to połowę wylewamy na ciasto. Przykrywamy drugim blatem i wylewamy pozostały krem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy prawie do wrzenia. Ściągamy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 min. Mieszamy i czekamy aż polewa zgęstnieje. Gotową dekorujemy wierzch ciasta. 
Przepis ze strony: www.mojewypieki.com

sobota, 25 lipca 2020

Lodowiec z malinami i borówkami

Bardzo szybkie ciasto, do którego nie potrzeba  piekarnika z  pysznymi sezonowymi owocami. U mnie w połączeniu z malinami i borówkami. Gościom smakował, a to jest dla mnie najważniejsze 😊 




środa, 22 lipca 2020

Sernik z wiśniami

Jak już wiecie jestem ogromną fanką serników💛 Zazwyczaj piekę serniki tradycyjne, ale w związku z sezonem na wiśnie, postanowiłam zaryzykować i spróbować coś nowego. Na szczęście się nie zawiodłam, sernik wyszedł naprawdę smaczny. 
W oryginalnym przepisie był połączony z gorzką czekoladą, ale ja zamieniłam na czekoladę mleczną. Jedną czekoladę dodałam do środka sernika, a drugą polałam jego wierzch. Spód sernika również zrobiłam na ciasteczkach z mleczną czekoladą. 



sobota, 18 lipca 2020

Tort czekoladowo - malinowy

Mocno czekoladowy tort z pysznym kremem z mascarpone i frużeliny malinowej. Prosty i dosyć szybki do zrobienia. Nie za słodki i bardzo fajnie się kroi. Przepis z najsłodszego bloga w sieci: https://www.mojewypieki.com z małymi zmianami.