Składniki (blaszka 23/33):
Biszkopt :
Woda 0,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
kakao 3 łyżki,
olej 3/4 szklanki,
jajka 5 szt,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
cukier 0,5 szklanki,
soda 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Krem:
wiśnie bez pestek świeże lub mrożone 800 g,
cukier 8 łyżek,
śmietanka 36 % 500 ml,
żelatyna 6 łyżeczek,
sok z cytryny 2 łyżki,
Polewa:
czekolada mleczna 100 g,
czekolada gorzka 100 g,
śmietanka 36% 100 ml,
Sposób przygotowania :
Wodę, olej, kakao oraz 1 szklankę cukru umieścić w garnku i zagotować. Odstawić do ostygnięcia.
Jajka oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie dodać żółtka i zmiksować aż zrobi się pianka. Powoli wlewamy ostygniętą mieszankę i miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia. Suche składniki przesiewamy przez sito, mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy szpatułką do połączenia. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 40 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy go wzdłuż na pół.
Wiśnie zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy zimną wodą do pokrycia i odstawiamy do napęcznienia na 10 min. Po upływie tego czasu żelatynę rozpuszczamy na parze i dodajemy do gorącego wiśniowego sosu. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Sos wiśniowy odstawiamy w zimne miejsce i czekamy aż zacznie tężeć.
Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, w trzech turach dodajemy sos wiśniowy i miksujemy. Krem wiśniowy wstawiamy do lodówki do zgęstnienia.
Pierwszy blat biszkoptowy umieszczamy w rancie.
Gdy krem będzie już bardzo gesty to połowę wylewamy na ciasto. Przykrywamy drugim blatem i wylewamy pozostały krem. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy prawie do wrzenia. Ściągamy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 min. Mieszamy i czekamy aż polewa zgęstnieje. Gotową dekorujemy wierzch ciasta.
Przepis ze strony: www.mojewypieki.com