Łaciate ciasto ze śliwkami. Szybkie, puszyste i bardzo proste do zrobienia.
Składniki (blaszka 23/33):
jajka 5 szt,
cukier 1,5 szklanki,
mąka pszenna 500 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
mleko 1 szklanka,
olej 1 szklanka,
kakao 2 łyżki,
śliwki mrożone lub świeże ok. 600 g,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Jajka miksujemy z cukrem. Następnie powoli wlewamy mleko i olej, nie przerywając miksowania. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Ciasto dzielimy na pół i do jednej części przesiewamy kakao i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na przemian wylewamy ciasto jasne i ciemne. Na wierzchu układamy śliwki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 170 st.c przez 50 min, aż będzie rumiane a patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Czy zamiast śliwek mogą być borówki? ; )
OdpowiedzUsuńŚwietne zrobię na niedzielę do kawki Lubimy że śliwkami ciasta
OdpowiedzUsuń