poniedziałek, 20 listopada 2023

Sernik z mlekiem w proszku

 Niezwykle puszysty serniczek jak pianka. Bardzo prosty i szybki do zrobienia.



Składniki blaszka 23/33:

ser w wiaderku 1,5 kg. 

jajka 9 szt, 

cukier 250 g,

budyń śmietankowy 3 szt, 

olej 3/4 szklanki, 

mleko 1,5 szklanki, 

mleko w proszku 1,5 szklanki, 

cukier waniliowy 2 szt, 

sok z połowy  cytryny, 

herbatniki, 

Sposób przygotowania:

Ser przełożyć do dużej miski i dodać proszek budyniowy, żółtka oraz cukier waniliowy i zmiksować do połączenia. Następnie dodać olej oraz mleko w proszku i krótko zmiksować. 

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Do ubitej piany dodawać zimne mleko oraz masę serową. Krótko zmiksować na małych obrotach miksera. 

Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć papier do pieczenia, a następnie poukładać herbatniki. Na blachę wylać masę serową. Piec w 170 st C przez 1 godzinę. 

Upieczony sernik można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. 

Przepis znaleziony na stronie: https://alledobre.pl/sernik-ktory-nie-opada/



2 komentarze: