piątek, 1 lutego 2019

Ciasto w 5 min ze śliwkami !!!

Co powiecie na mega szybkie ciasto? Gdy nie mam czasu na pracochłonne ciacho to wybieram właśnie takie przepisy, które są bardzo szybkie do zrobienia, ale również smaczne. Zapraszam na przepis szczególnie wszystkich zapracowanych 😊




Składniki (blaszka 23/33):
mąka pszenna 500 g,
cukier 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jogurt 330 ml,
olej 1 szklanka,
jajka 5 szt,
budyń waniliowy 1 szt,
skórka starta z połowy pomarańczy,

kruszonka:
mąka 150 g,
cukier 150 g,
margaryna lub masło 150 g,

dodatkowo:
śliwki mrożone lub świeże 500 g,
cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:
Jajka myjemy i wybijamy do miski. Dodajemy cukier i skórkę z pomarańczy i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej oraz jogurt naturalny. Mieszamy mikserem. W oddzielnym naczyniu łączymy suche składniki, mieszamy, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy łyżką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę. Na wierzchu układamy śliwki środkiem do góry. 
Mąkę z margaryną siekamy nożem, dodajemy cukier i opuszkami palców robimy kruszonkę. Gotową kruszonką posypujemy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wkładamy do piekarnika, pieczemy w 180 st.C przez ok 1 h. aż wierzch ciasta się zarumieni. Ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

19 komentarzy:

  1. Czy zamiast jogurtu można dodać maślankę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. maślankę nie, ale kefir myślę że powinien być ok

      Usuń
    2. maślanka i kefir to wszystko jedno wyjdzie super ciasto

      Usuń
  3. Czy to jest przepis na dużą czy mniejszą blasze?

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciacha a jak jest kruszonka to jem oczami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robie kruszonke 150 mąki ,100cukru,100 margaryny

      Usuń
  5. A co z budyniem?

    OdpowiedzUsuń
  6. To wspaniały przepis prosze więcej takich przepisów proste i szybkie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie już jest w piekarniku czekam na efekt

    OdpowiedzUsuń
  8. Dlaczego gdy robię ciasta z olejem ,zawsze wychodzi zakalec?

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekarnik góra dół czy z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń