Trochę pozmieniałam w przepisie po swojemu.
Sernik wychodzi bardzo wysoki. Polecam
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka pszenna 2 szklanki,
cukier puder 0,5 szklanki,
żółtko 1 szt,
margaryna do pieczenia 200 g,
masa serowa:
ser w wiaderku 1,5 kg,
jajka 15 szt,
masło 1,5 kostki,
cukier puder 3 szklanki,
kasza manna 1 szklanka,
olejek pomarańczowy 1 łyżka,
rodzynki 1 szklanka,
sól szczypta,
lukier:
cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny 6-7 łyżek,
dodatkowo:
kandyzowana skórka pomarańczy 100 g,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Najlepiej ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze, a następnie przenieść na blaszkę. Ciasto pieczemy w 180 st.C przez 15 min.
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po trochę cukru pudru. Dodajemy ser, olejek pomarańczowy, sparzone rodzynki oraz kaszę mannę i mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w 170 st.C przez 1 h. Gdy sernik się upiecze to otwieramy lekko drzwi piekarnika i pozostawiamy go tam do całkowitego ostygnięcia.
Cukier puder mieszamy łyżką z sokiem z cytryny, gdy lukier będzie zbyt gęsty to dodajemy więcej soku z cytryny, a gdy będzie zbyt rzadki to dodajemy więcej cukru pudru. Lukier wylewamy na sernik, a następnie posypujemy wierzch kandyzowaną skórką pomarańczy.
wspaniały sernik!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper sernik upiekę go na święta pozdrawiam
UsuńMożna dać brzoskwini zamiast rodzynek
UsuńMyślę, że tak
UsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow jaki puszysty:)
OdpowiedzUsuń3 szkl. cukru pudru chyba za duzo
OdpowiedzUsuńNie uważam, żeby było go za dużo bo na jedną porcję idzie 1,5 szklanki, a ja zrobiłam z podwójnej porcji. Może Pani dać mniej cukru jeśli Pani uważa że będzie za słodki. Pozdrawiam
UsuńAke sernik musi być słodki,bo inaczej nie będzie dobry
UsuńBez budyniu lub mąki ziemniaczanej?
OdpowiedzUsuńTak, w zamian jest kasza manna
UsuńNie bedzie zbyt scisly twardy bo az tyle kaszy w nim ????
UsuńDla mnie byl dobry, ale ser który użyłam to nie był twaróg tylko serek z wiaderka
UsuńRobiłam właśnie ten sernik! Niczego nie jest za dużo ani za mało! Wyszedł idealny i soczysty! Pięknie wyrośnięty, bez żadnych pęknięć na środku 😁 jedynie co to ten spód kolejnym razem kilka minut dłużej będę piec 🥰
UsuńBardzo się cieszę, że sernik się udał:) Pozdrawiam 😊
Usuń16 jajek ,czyli sernik na bogato
OdpowiedzUsuńPrzy 1.5 kg sera to nie jest wcale dużo. Ja na 1 kg daję 10 dużych żółtek i 3-4 białka.
OdpowiedzUsuńA mozna sama mase serowa bez tego spodu upiec ?
UsuńMyślę, że tak
UsuńCzy w przepisie jest podwójna porcja, bo blacha 23x23 wydaje się zbyt mała na tą ilość składników?
OdpowiedzUsuńTeż się zastanawiam
UsuńBlaszka, którą użyłam to rozmiar 23/33 i była wystarczająca na tą ilość składników. Nic mi nie wyleciało z blachy. Pozdrawiam
UsuńPrzepis jest na blaszkę o wymiarach 23/33. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy może być twaróg bo taki kupiłam chodzi mi żeby był puszysty
OdpowiedzUsuńCzy można go zrobić nez spodu lub na herbatnikach?
OdpowiedzUsuńMyślę , ze na herbatnikach można
UsuńCzy można prosić o zdjęcie książki? Sernik rewelacja
OdpowiedzUsuńSpróbuję go zrobić wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńWłaśnie wlozylam do piekarnika tylko nie dodałam olejku pomarańczowego czekam na efekty serdeczne dziiekuje za przepis od dawna go szukalam
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, mam nadzieję że posmakuje🙂
Usuń