piątek, 28 stycznia 2022

Latte Macchiato

 Przepyszne kawowe ciacho, które jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Smak ciacha przypomina słynne Tiramisu. Idealne dla osób które kochają mleko w proszku i kawę. Gorąco polecam.



Składniki blaszka 23/33:

biszkopt:

jajka 6 szt,

cukier 1 szklanka,

mąka pszenna 1 szklanka,

kakao 3 łyżki,

woda 3 łyżki,

olej 3 łyżki,

proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki,

Krem:

masło 300 g,

cukier puder 3/4 szklanki,

mleko w proszku 3 szklanki,

serek homogenizowany waniliowy 600 g,

poncz:

woda 450 ml,

kawa rozpuszczalna według uznania, ja dałam 5 łyżeczek,

cukier 3 łyżeczki,

Dodatkowo:

biszkopty okrągłe 2 paczki,

kakao do oprószenia ciasta,

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (10min).Dodać wodę oraz olej i zmiksować do połączenia. Suche składniki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół.

Masło ubić z cukrem pudrem przez 7 min. Dodać mleko w proszku oraz serki i zmiksować do połączenia. 

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu. Biszkopty zanurzać w kawie i układać na masie jeden obok drugiego. Następnie wyłożyć połowę kremu. Na cieście ułożyć drugi blat biszkoptu, który również należy nasączyć. Wyłożyć pozostały krem i ponownie poukładać nasączone okrągłe biszkopty. Wierzch oprószyć kakao. Masa początkowo wychodzi lejąca, dlatego ciasto najlepiej składać w rancie. Ciasto schłodzić w lodówce przez 12 godzin. Najlepsze na kolejny dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. 

Przepis znaleziony na stronie: www.gotujebolubie.pl



1 komentarz: