Przepyszne kawowe ciacho, które jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Smak ciacha przypomina słynne Tiramisu. Idealne dla osób które kochają mleko w proszku i kawę. Gorąco polecam.
Składniki blaszka 23/33:
biszkopt:
jajka 6 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
kakao 3 łyżki,
woda 3 łyżki,
olej 3 łyżki,
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki,
Krem:
masło 300 g,
cukier puder 3/4 szklanki,
mleko w proszku 3 szklanki,
serek homogenizowany waniliowy 600 g,
poncz:
woda 450 ml,
kawa rozpuszczalna według uznania, ja dałam 5 łyżeczek,
cukier 3 łyżeczki,
Dodatkowo:
biszkopty okrągłe 2 paczki,
kakao do oprószenia ciasta,
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (10min).Dodać wodę oraz olej i zmiksować do połączenia. Suche składniki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół.
Masło ubić z cukrem pudrem przez 7 min. Dodać mleko w proszku oraz serki i zmiksować do połączenia.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu. Biszkopty zanurzać w kawie i układać na masie jeden obok drugiego. Następnie wyłożyć połowę kremu. Na cieście ułożyć drugi blat biszkoptu, który również należy nasączyć. Wyłożyć pozostały krem i ponownie poukładać nasączone okrągłe biszkopty. Wierzch oprószyć kakao. Masa początkowo wychodzi lejąca, dlatego ciasto najlepiej składać w rancie. Ciasto schłodzić w lodówce przez 12 godzin. Najlepsze na kolejny dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Przepis znaleziony na stronie: www.gotujebolubie.pl
Ciasto idealne do kawki ;)
OdpowiedzUsuń