piątek, 21 maja 2021

Z cytrynową pianką i owocami

 Lekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką. Truskawki możecie wymienić na maliny lub zrobić z samymi borówkami. 


Składniki blaszka 23/33:

Biszkopt :

jajka 4 szt,

mąka pszenna 3/4 szklanki,

cukier 3/4 szklanki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

Pianka cytrynowa:

śmietanka 36% 350ml,

mascarpone 250 g,

cukier puder 2 łyżki,

galaretka cytrynowa 2 szt,

woda gorąca 2 szklanki,

Ponadto:

Borówki 200 g,

truskawki lub maliny 200g,

galaretka malinowa 2 szt,

woda gorąca 3 szklanki,

Do nasączenia:

herbata czarna 0,5 szklanki, 

cukier waniliowy 0,5 opakowania, 

sok z cytryny 1 łyżeczka, 

Sposób przygotowania:

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170st.C przez 30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, następnie ściągnąć z niego skorupę i nasączyć herbatą wymieszaną z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. 

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone zaczynając od niskich obrotów miksera na prawie sztywną masę. Na koniec dodać wystudzoną i tężejącą galaretkę i zmiksować tylko do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Na wierzchu poukładać owoce. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i gdy zaczną tężec to wylać na wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto możemy udekorować bitą śmietaną. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz