czwartek, 6 maja 2021

Góra lodowa z wiśniami

 Hej, hej! Myślę, że słyszeliście lub jedliście ciasto o nazwie Góra Lodowa. Zrobiłam swoją wersję tego ciasta w połączeniu z wiśniami. Moim gościom bardzo smakowało, więc mam nadzieję że Wam również.



Składniki blaszka 23 /33 :

Biszkopt: 

jajka 6 szt,

cukier 1 szklanka,

mąka pszenna 1 szklanka, 

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, 

kakao 3 łyżki, 

Krem:

mleko 1 litr,

budyń waniliowy bez cukru 2 szt,

mąka pszenna 4 łyżki,

cukier 6-8 łyżek,

masło 200 g,

Warstwa wiśniowa :

wiśnie 400 g,

galaretka wiśniowa 2 szt,

woda gorąca 700 ml, 

Polewa:

Masło 200 g,

woda 2/3 szklanki,

cukier 0,5 szklanki, 

mleko w proszku 2 szklanki, 

kakao 1,5 łyżki, 

Dodatkowo:

biszkopty okrągłe 1 duża paczka,

do nasączenia:

kawa rozpusczalna 2 łyżeczki, 

woda gorąca 3/4 szklanki, 

cukier 1 łyżeczka, 


Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st, C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części.

Krem:

700 ml mleka postawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy oraz mąkę pszenną. Najłatwiej można to zrobić za pomocą ręcznego blendera. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy powoli rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń przykrywamy folią spożywczą, tak aby dotykała budyniu i odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu. 5 łyżek kremu odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta. 

Pierwszy blat biszkoptowy nasączamy połową ostygniętego naparu kawowego. Następnie wykładamy połowę kremu.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do nich wiśnie świeże lub mrożone i gdy zaczną tężec to wylewamy na ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce, gdy galaretka na cieście zastygnie to wykładamy drugą połowę kremu. Następnie kładziemy biszkopt, który również nasączamy pozostałą kawą. Ciasto smarujemy odłożonym wcześniej kremem.

Biszkopty kroimy na pół i układamy obok siebie na cieście.

Masło, wodę i cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Polewę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Najpierw po biszkoptach wylewamy białą polewę, a następnie ciemną. Ciasto wstawiamy do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz