Lekkie, orzeźwiające ciasto na biszkopcie z owocami i galaretką. Truskawki możecie wymienić na maliny lub zrobić z samymi borówkami.
Składniki blaszka 23/33:
Biszkopt :
jajka 4 szt,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Pianka cytrynowa:
śmietanka 36% 350ml,
mascarpone 250 g,
cukier puder 2 łyżki,
galaretka cytrynowa 2 szt,
woda gorąca 2 szklanki,
Ponadto:
Borówki 200 g,
truskawki lub maliny 200g,
galaretka malinowa 2 szt,
woda gorąca 3 szklanki,
Do nasączenia:
herbata czarna 0,5 szklanki,
cukier waniliowy 0,5 opakowania,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto biszkoptowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170st.C przez 30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, następnie ściągnąć z niego skorupę i nasączyć herbatą wymieszaną z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubić z mascarpone zaczynając od niskich obrotów miksera na prawie sztywną masę. Na koniec dodać wystudzoną i tężejącą galaretkę i zmiksować tylko do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto. Na wierzchu poukładać owoce. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i gdy zaczną tężec to wylać na wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto możemy udekorować bitą śmietaną. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz