Rozpływające się w ustach ciasto miodowe, przełożone pysznym kremem kajmakowym. Całość oblana domową polewą. Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale możemy go przygotować z tygodniowym wyprzedzeniem.
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
masło 180 g,
cukier puder 120 g,
jajko małe 2 szt,
płynny miód 225 g,
mąka pszenna 675 g,
soda 1,5 łyżeczki,
krem:
mleko 750 g,
budyń waniliowy bez cukru (60 g),
masa kajmakowa z puszki 600 g,
masło 375 g,
polewa :
masło 100 g,
cukier puder 120 g,
kakao 40 g,
mleko 4 łyżki,
Dodatkowo:
połówki orzechów włoskich do dekoracji,
Sposób przygotowania
Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodać jajko, a nastęnie miód i zmiksować. Następnie dodać przesiane suche składniki i zmiksować do połączenia. Jeśli ciasto jest zbyt suche, to należy dodać odrobinę miodu. Ciasto powinno być miękkie i gładkie.
Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkować na wielkość blachy najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, od góry przykryć drugą częścią papieru do pieczenia i wtedy wałek nie będzie się nam przyklejał do ciasta. Ciasto przenosimy na blaszkę, a następnie pieczemy w 170st.C przez 10-12 min. aż będzie rumiane. Gotowe blaty ciasta można odstawić do wilgotnego pomieszczenia na 2 dni, aby zmiękły.
Krem: Z mleka i budyniu w proszku ugotować budyń, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę kajmakową i utrzeć do połączenia. Następnie stopniowo dodawać ostygnięty budyń i miksować aż powstanie gładki krem. Gotowym kremem przełożyć blaty miodowe, tylko nie smarować wierzchu ciasta. NA ciasto położyć 1 książkę do obciążenia i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Następnie zrobić polewę.
Masło rozpuścić, dodać przesiany cukier puder, kakao oraz mleko i szybko wymieszać rózgą kuchenną, aby nie było grudek. Polać ciasto. Dodatkowo można udekorować połówkami orzechów włoskich.
Przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com
uwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne
OdpowiedzUsuń