piątek, 9 kwietnia 2021

Marlenka

 Rozpływające się w ustach ciasto miodowe, przełożone pysznym kremem kajmakowym. Całość oblana domową polewą. Ciasto jest dosyć pracochłonne, ale możemy go przygotować z tygodniowym wyprzedzeniem.



Składniki blaszka 23/33:

ciasto:

masło 180 g,

cukier puder 120 g,

jajko małe 2 szt,

płynny miód 225 g,

mąka pszenna 675 g,

soda 1,5 łyżeczki,

krem:

mleko 750 g,

budyń waniliowy bez cukru (60 g),

masa kajmakowa z puszki 600 g,

masło 375 g,

polewa :

masło 100 g,

cukier puder 120 g, 

kakao 40 g, 

mleko 4 łyżki,

Dodatkowo:

połówki orzechów włoskich do dekoracji,

Sposób przygotowania

Składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodać jajko, a nastęnie miód i zmiksować. Następnie dodać przesiane suche składniki i zmiksować do połączenia. Jeśli ciasto jest zbyt suche, to należy dodać odrobinę miodu. Ciasto powinno być miękkie  i gładkie. 

Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkować na wielkość blachy najłatwiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia, od góry przykryć drugą częścią papieru do pieczenia i wtedy wałek nie będzie się nam przyklejał do ciasta. Ciasto przenosimy na blaszkę, a następnie pieczemy w 170st.C przez 10-12 min. aż będzie rumiane. Gotowe blaty ciasta można odstawić do wilgotnego pomieszczenia na 2 dni, aby zmiękły.

Krem: Z mleka i budyniu w proszku ugotować budyń, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.  Masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę kajmakową i utrzeć do połączenia. Następnie stopniowo dodawać ostygnięty budyń i miksować aż powstanie gładki krem. Gotowym kremem przełożyć blaty miodowe, tylko nie smarować wierzchu ciasta. NA ciasto położyć 1 książkę do obciążenia i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Następnie zrobić polewę.

Masło rozpuścić, dodać przesiany cukier puder, kakao oraz mleko i szybko wymieszać rózgą kuchenną, aby nie było grudek. Polać ciasto. Dodatkowo można udekorować połówkami orzechów włoskich.

Przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com

2 komentarze: