Przepis na to super ciacho dostałam od koleżanki. Jest proste i szybkie do zrobienia, doskonałe dla zapracowanych osób.
Składniki blaszka 23/33:
mąka pszenna 3 szklanki,
ciepłe mleko 2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
olej 0.5 szklanki,
dżem 2 łyżki,
kakao 2 łyżki,
przyprawa do piernika 1,5 łyżeczki,
cynamon 0,5 łyżeczki,
jajko 1 szt,
olejek waniliowy 1 łyżeczka,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
soda 2 łyżeczki,
jabłka duże 2 szt,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Suche składniki przesiać do miski, dodać do nich dżem, olej, ciepłe mleko oraz olejek waniliowy i zmiksować do połączenia. Jabłka pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 170 st.C przez 40-45 min do suchego patyczka. Ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam to ciasto, tylko oprócz jabłek dodaję jeszcze suszoną żurawinę:) Jest mega smaczne i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowało:P
OdpowiedzUsuńNastępnym razem spróbuję również z żurawiną, brzmi smacznie 🙂Pozdrawiam
Usuń