Super ciacho na zbliżające się święta. Biszkopt, krem z bitej śmietanki z mascarpone i czekoladą, nasączone biszkopty, banany i galaretka. Ciasto najlepiej mi smakowało na 3 dzień. Zapraszam do wypróbowania, miłych wypieków🙂
Składniki blaszka 23/33:
Biszkopt:
mąka pszenna 3/4 szklanki,
jajka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 2 łyżki,
Krem:
śmietanka 36% 500ml,
mascarpone 250 g,
czekolada gorzka 100 g,
cukier puder 6 łyżek,
śmietan fix 1 opakowanie,
Dodatkowo:
biszkopty podłużne 21 szt,
banany 4 szt,
galaretka zielona 2 szt,
woda gorąca 700 ml,
cytryna 0, 5 szt,
Do nasączenia:
herbata 0, 5 szklanki,
cukier waniliowy 1 łyżeczka,
sok z cytryny do smaku,
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawac cukier, następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać do miski, wymieszać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczone odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części.
Mascarpone ubić ze śmietanką zaczynając od niskich obrotów miksera, następnie dodać cukier puder, śmietan fix oraz startą na tarce o grubych oczkach czekoladę i zmiksować do połączenia.
Spód biszkopta nasączyć połową ponczu. Wyłożyć połowę kremu. Podłużne biszkopty zanurzać w wodzie z cukrem waniliowym i układać obok siebie na kremie. Następnie wyłożyć pozostały krem i przykryć go drugim biszkoptem, który również należy nasączyć.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Na cieście układamy plastry bananów skropione sokiem z cytryny i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis ze strony: https://ilovebake.pl
Koniecznie musimy przetestować przepis :)
OdpowiedzUsuń