Wielowarstwowe ciasto, które w smaku bardzo przypomina mi Karpatkę. Warstwy ciasta upieczone są z pianką kisielową i wiśniami, a następnie przełożone kremem budyniowym.
Przepis zaczerpnięty ze strony : przepyszne
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
mąka 3,5 szklanki,
żółtka 6 szt,
cukier puder 0,5 szklanki,
śmietana 18% 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
margaryna 250 g,
beza:
kisiel wiśniowy 3 szt,
białka 6 szt,
cukier 6 łyżek,
masa:
mleko 3 szklanki,
budyń waniliowy 2 szt,
masło 200 g,
cukier 5 łyżek,
dodatkowo:
wiśnie w syropie 2 małe słoiki,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 6 równych części. 3 ciasta rozwałkowujemy na 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
Z białek ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać kisiele i delikatnie wymieszać do połączenia. Pianę podzielić na 3 części. Następnie wyłożyć ją na każde ciasto umieszczone w blaszce.
Wiśnie odsączyć i poukładać na pianie. Pozostałe ciasto wyciągnąć z lodówki. Rozwałkować na wielkość blaszki i przykryć nim każde z trzech ciast. Każde ciasto piec w 170st.C. przez 20 min aż będzie złociste. Upieczone odstawić do ostygnięcia.
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier i postawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i mieszać energicznie aż budyń się zagotuje. Gotowy budyń przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Kremem przekładamy placki. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz