piątek, 20 listopada 2020

Ciasto Św. Jakuba

 Wielowarstwowe ciasto, które w smaku bardzo przypomina mi Karpatkę. Warstwy ciasta upieczone są z pianką kisielową i wiśniami, a następnie przełożone kremem budyniowym. 

Przepis zaczerpnięty ze strony : przepyszne



Składniki blaszka 23/33:

ciasto:

mąka 3,5 szklanki,

żółtka 6 szt,

cukier puder 0,5 szklanki,

śmietana 18% 1 szklanka,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

margaryna 250 g,

beza:

kisiel wiśniowy 3 szt,

białka 6 szt,

cukier 6 łyżek,

masa:

mleko 3 szklanki,

budyń waniliowy 2 szt,

masło 200 g,

cukier 5 łyżek,

dodatkowo:

wiśnie w syropie 2 małe słoiki,

cukier puder do posypania ciasta,


Sposób przygotowania:

Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 6 równych części. 3 ciasta rozwałkowujemy na 3 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.

Z białek ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać kisiele i delikatnie wymieszać do połączenia. Pianę podzielić na 3 części. Następnie wyłożyć ją na każde ciasto umieszczone w blaszce.

Wiśnie odsączyć i poukładać na pianie. Pozostałe ciasto wyciągnąć  z lodówki. Rozwałkować  na wielkość blaszki i przykryć nim każde z trzech ciast. Każde ciasto piec w 170st.C. przez 20 min aż będzie złociste. Upieczone odstawić do ostygnięcia.

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier  i postawić  na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń i mieszać energicznie aż budyń się zagotuje. Gotowy budyń przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Kremem przekładamy placki. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz