To ciasto, to istny obłęd! Jest prze, prze, przepyszne! Z pewnością zagości w moim domu na stałe. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, dżem porzeczkowy, krem kajmakowy z mascarpone, bita śmietana z kawą i biszkopty moczone w kawie....poezja. Ciasto rozpływa się w ustach.
W oryginale do ciasta dodaje się jeszcze ajerkoniak, ale bez niego ciacho również jest wspaniałe.
Składniki blaszka 23/33:
biszkopt:
jajka 3 szt,
cukier 3/4 szklanki,
kakao 2 łyżki,
mąka pszenna 15 dag,
woda 5 łyżek,
olej 5 łyżek,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Poncz:
woda 300 ml,
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki,
cukier 1 łyżeczka,
krem kajmakowy:
mascarpone 500 g,
kajmak 400 g,
krem kawowy:
śmietanka 36% 500 ml,
cukier puder 4 łyżki,
żelatyna 2 łyżeczki,
kawa rozpuszczalna nie granulowana 1,5 łyżeczki,
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki,
biszkopty okrągłe 35 dag,
ciemne kakao do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem. Dodać olej oraz zimną wodę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszać do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170st.C przez 25 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
Ciasto nasączyć naparem kawowym (10 łyżek), a następnie posmarować dżemem.
Kajmak oraz mascarpone przełożyć do miski i zmiksować mikserem do połączenia. Krem wyłożyć na ciasto.
Biszkopty zanurzać zdecydowanym ruchem w kawie i układać na cieście.
Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia i odstawić do napęcznienia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić na parze wodnej i ostudzić. Dodać do śmietanki wraz z kawą i zmiksować tylko do połączenia. Zbyt długie miksowanie śmietanki spowoduje zwarzenie. Krem wykładamy na ciasto i przykrywamy go kolejną warstwą nasączonych biszkoptów.
Wierzch posypujemy kakao. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepsze jest kolejnego dnia. Smacznego :)
Przepis znaleziony na dwóch stronach: zjemto oraz waniliaikardamon.
Muszę spróbować ❤️ Pięknie wygląda
OdpowiedzUsuń