Na blogu nie może zabraknąć ukochanego ciasta mojej bratanicy, a mianowicie Wuzetka. Biszkopty czekoladowe, posmarowane dżemem z czarnej porzeczki, przełożone grubą warstwą bitej śmietany, a to wszystko zwieńczone polewą czekoladową.
Składniki blaszka 23/33:
biszkopt :
jajka 8 szt,
cukier 200 g,
kakao 30 g,
mąka pszenna 195g,
Krem:
śmietanka 36% 1 litr,
cukier puder 7 łyżek,
żelatyna 4 łyżeczki,
polewa:
czekolada mleczna 100 g,
czekolada gorzka 100 g,
śmietanka 36 % 100 ml,
Rozetki z bitej śmietanki:
mleko 200 ml,
Śnieżka w proszku 1 szt,
Do nasączenia:
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki,
cukier 1 łyżeczka,
woda 3/4 szklanki,
Dodatkowo:
Dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier a następnie dodać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać w oddzielnym naczyniu. Dodać do biszkopta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 min w temp 170st.C. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić wzdłuż na pół.
Kawę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i posłodzić cukrem.
Pierwszy blat biszkoptu, nasączyć połową naparu. Następnie posmarować dżemem.
Żelatynę zalać zimną wodą do pokrycia i odstawić na 10 min. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie rozpuścić na parze żelatynę, odstawić do ostygnięcia i dodać do kremu, miksując na małych obrotach. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim biszkoptem, który również nasączyć.
Śmietankę podgrzać (nie gotować) połączyć z połamaną w kostkę czekoladą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polewę odstawić do ostygnięcia. Następnie wylać na ciasto.
Mleko zmiksować ze śnieżką na sztywną pianę. Za pomocą szprycy ozdobić wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz