wtorek, 13 października 2020

Ciasto amerykańskie

 Stary przepis z maminego zeszytu. Cynamonowe ciacho, pełne jabłek z dodatkiem orzechów włoskich. Mięciutkie i super wyrastające jesienne ciacho.

Doskonale smakuje zarówno posypane cukrem pudrem jak i oblane polewą czekoladową. 






Składniki blaszka 23/33:

jajka 5 szt,

cukier 1,5 szklanki,

mąka pszenna 5 szklanek,

soda 2 łyżeczki,

cynamon 2 kopiate łyżki,

olej 1,5 szklanki,

orzechy włoskie posiekane 1 garść,

jabłka 2 kg,

polewa:

czekolada mleczna 100 g,

mleko 4-5 łyżek,


Sposób przygotowania:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, sodę, cynamon oraz przesianą mąkę pszenną i wymieszać. Dodać jabłka oraz orzechy i wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez ok. 1 godzinę. Upieczone odstawić do ostygnięcia. 

Czekoladę łamiemy do rondelka, dodać mleko i postawić na palnik o małej mocy. Mieszać do rozpuszczenia. Gotową polewą dekorować wierzch ciasta.



3 komentarze:

  1. Czy ilość składników jest poprawna??? Ilość mąki np????

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ilość składników jest poprawna??? No ilość mąki???

    OdpowiedzUsuń