Stary przepis z maminego zeszytu. Cynamonowe ciacho, pełne jabłek z dodatkiem orzechów włoskich. Mięciutkie i super wyrastające jesienne ciacho.
Doskonale smakuje zarówno posypane cukrem pudrem jak i oblane polewą czekoladową.
Składniki blaszka 23/33:
jajka 5 szt,
cukier 1,5 szklanki,
mąka pszenna 5 szklanek,
soda 2 łyżeczki,cynamon 2 kopiate łyżki,
olej 1,5 szklanki,
orzechy włoskie posiekane 1 garść,
jabłka 2 kg,
polewa:
czekolada mleczna 100 g,
mleko 4-5 łyżek,
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, sodę, cynamon oraz przesianą mąkę pszenną i wymieszać. Dodać jabłka oraz orzechy i wymieszać z ciastem. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez ok. 1 godzinę. Upieczone odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy do rondelka, dodać mleko i postawić na palnik o małej mocy. Mieszać do rozpuszczenia. Gotową polewą dekorować wierzch ciasta.
Czy ilość składników jest poprawna??? Ilość mąki np????
OdpowiedzUsuńCzy ilość składników jest poprawna??? No ilość mąki???
OdpowiedzUsuńTak jest poprawna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń