czwartek, 8 października 2020

Pleśniak ze śliwkami

 Dostałam super przepis od super sąsiadki na pysznego Pleśniaka tym razem w wersji ze śliwkami. Jest meggga pyszny. Łapcie przepis kochani 😊





Składniki blaszka 23/33:

ciasto:

żółtka 6 szt,

mąka pszenna 3,5 szklanki,

proszek do pieczenia 3 łyżeczki,

masło lub margaryna 400 g,

kakao 2 łyżki,

nadzienie:

śliwki 1 kg,

piana:

białka 6 szt,

cukier 1,5 szklanki,

mąka ziemniaczana 3 łyżeczki,

Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta,

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta zagnieść i podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zagnieść. Jasne ciasto rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażarki na minimum  30 min. 

Na cieście ułożyć wydrylowane śliwki. Na to zetrzeć ciasto ciemne. 

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie. Pianę wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć ciasto jasne. Piec w 170st.C ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a następnie posypać cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz