Super ciacho z książki Siostry Anastazji. W książce podane były wiśnie z kompotu, których niestety nie miałam, więc zastąpiłam je czereśniami. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje, więc na pewno się sprawdzi na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Zapraszam kochani.
Składniki blaszka 23/33:
ciasto:
margaryna 30 dag,
cukier puder 25 dag,
mąka pszenna 25 dag,
jajka 6 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
amoniak 1 łyżeczka,
cukier waniliowy 16 g,
orzechy włoskie mielone 0,5 szklanki,
warstwa z czereśniami:
kompot z czereśni 1 litrowy słoik,
galaretka wiśniowa 2 szt,
masa cytrynowa:
śnieżka w proszku 1 szt,
mleko 0,5 szklanki,
galaretka cytrynowa 1 szt,
woda 0,5 szklanki,
polewa:
masło 100 g,
cukier puder 120 g,
kakao 50 g,
mleko 4 łyżki,
Sposób przygotowania:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać po jednym żółtku. Na koniec dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia oraz amoniak. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej z nich dodać orzechy włoskie. Ciasta rozwałkować na 3 oddzielne blaszki i piec w temp. 170 st. C przez ok 20 min.
Czereśnie z kompotu wydrylować. Kompot uzupełnić wodą, tak aby razem było 3 szklanki płynu. Następnie podgrzać w rondelku, aby płyn był gorący. Dodać galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć to dodać czereśnie i wylać na jasne ciasto umieszczone w rancie lub specjalnej blaszce do galaretki. Na galaretce układamy blat z orzechami.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody.
Mleko ubić ze śnieżką na sztywną pianę. Dodać tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia. Masę wylać na ciasto i przykryć ostatnim blatem.
Masło rozpuścić w rondelku, dodać kakao, przesiany cukier puder oraz mleko i wymieszać. Gotową polewą dekorować wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz