Czas na rozpustę, czyli ciacho BANANOWA KRÓWKA. Kilka różnych warstw, które łączą się w idealną całość. Sami się przekonajcie ciasto jest naprawdę genialne, zapraszam :)
Składniki (blaszka 23/33 cm):
biszkopt:
jajka 4 szt,
mąka pszenna 120 g,
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,
cukier 150 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
masa budyniowa:
mleko 500 ml,
budyń waniliowy 1 szt,
cukier 2 łyżki,
masło 200 g,
bita śmietana:
śmietanka 30% 200 ml,
śnieżka w proszku 1 szt,
dodatkowo:
banany 6 szt,
dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,
herbatniki 45 szt,
kajmak w puszce 460 g,
herbata czarna 0,5 szklanki,
czekolada gorzka 6 kostek.
Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie nasączamy go połową naparu z herbaty i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Banany przekrawamy wzdłuż i układamy na biszkopcie.
300 ml mleka wlewamy do garnka i stawiamy na palnik z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć to powoli wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy ok. 3 min. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostygnięty budyń i ucieramy. Gotową masę wykładamy na banany i równomiernie rozsmarowujemy. Na masie układamy warstwę herbatników, delikatnie nasączamy je naparem z herbaty i smarujemy masą kajmakową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, którą również należy nasączyć herbatą.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz