niedziela, 12 stycznia 2020

Ananasek z biszkoptami

Kokosowo makowy biszkopt z kremem ananasowym, biszkoptami i galaretką.






Składniki blaszka 23/33):
ciasto:
białka 6 szt,
żółtka 3 szt,
cukier 15 dag,
wiórka kokosowe 15 dag,
mak suchy 2 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
masa:
mleko 500 ml,
cukier 5 łyżek,
budyń śmietankowy 1 szt,
żółtka 3 szt,
mąka pszenna 1 łyżka,
masło 200 g,
ananasy w puszce 1 szt,

dodatkowo:
biszkopty okrągłe 48 szt,
marmolada wieloowocowa 0,5 małego słoika,
galaretka wiśniowa 3 szt,
woda gorąca 4 szklanki,

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie po jednym żółtku. W oddzielnej misce przygotować suche składniki i dodać je do piany, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. 
W garnku nastawiamy 300 ml mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka. Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozpuszczony proszek i energicznie mieszamy, aby w budyniu nie powstały grudki. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, na koniec dodajemy odsączone i pokrojone w kostkę ananasy. Masę wykładamy na upieczony biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy. 
Spód okrągłych biszkoptów smarujemy marmoladą i sklejamy z drugim, połączone biszkopty układamy na masie, lekko je dociskając. 
Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody, gdy zaczną tężeć to wylewamy je na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz