Hej! Hej kochani! Jeśli zostały Wam białka jajek to mam dla Was super przepis na ich wykorzystanie. Przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Ten Makowiec wychodzi naprawdę smaczny, mięciutkie ciasto z białek i pyszne nadzienie makowe. Zapraszam na przepis :-)
Składniki(blaszka 23/33):
Ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki,
białka jaj 1,5 szklanki,
cukier 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,\
margaryna roztopiona 1 kostka,
Nadzienie:
mak 500 g,
żółtka 3 szt,
miód 4 łyżki,
masło roztopione 7 dag,
cukier puder 3 łyżki,
olejek migdałowy 2 buteleczki,
bakalie 1 szklanka,
Polewa:
czekolada mleczna 100 g,
mleko 4-5 łyżek,
Ponadto:
kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji,
Sposób przygotowania:
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po łyżce cukru i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Mak zalać wrzątkiem do pokrycia i gotować przez 20 min. Następnie dwa razy zemleć. Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy do blaszki i przykrywamy ją pozostałym ciastem. Pieczemy w temp.170-180 st.C przez 45 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Czekoladę łamiemy do rondelka, dodajemy mleko i stawiamy na palnik o małej mocy. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i dekorujemy ciasto. Wierzch ciasta posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz