Składniki (blaszka 23/33 cm):
mąka pszenna 0,5 kg,
cukier puder 3/4 szklanki,
margaryna 30 dag,
żółtka surowe 2 szt,
żółtka ugotowane 7 szt,
proszek do pieczenia 4 łyżeczki,
śmietana 3 łyżki,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
masa jabłkowa:
jabłka 1,5 kg,
galaretka cytrynowa 1 szt,
masło 1 łyżka,
bułka tarta 2 łyżki,
bakalie( rodzynki, ananasy suszone, papaja) 25 dag,
cukier do smaku,
Sposób przygotowania:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy surowe żółtka, a następnie ugotowane i przetarte przez sito. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy na wielkość blaszki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto możemy rozwałkować bezpośrednio na papierze, będzie nam wtedy łatwiej go przenieść.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka zdejmujemy z palnika i dodajemy suchą galaretkę, mieszamy. Dodajemy bakalie oraz bułkę tartą. Jabłka wykładamy na rozwałkowanym cieście.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki, które układamy na cieście pod skosem najpierw w jedną stronę, a później w drugą, tak aby powstała nam kratka. Pieczemy w 180 st. C przez ok 45 min. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz