środa, 20 lutego 2019

Rurki z bitą śmietaną

Długo się za nie zabierałam, bo foremki miałam kupione już rok temu... ale w końcu są :-) Pyszne, kremowe rurki z cukrem pudrem. Pracochłonne, ale myślę że następnym razem pójdzie mi o wiele szybciej.





Składniki:
ciasto:
mąka pszenna 500 g,
masło 250 g,
śmietana 18% 250 g,
sól szczypta,

krem:
śmietanka 30% 360 ml,
śnieżka w proszku 3 opakowania,

Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez 1 h. Ciasto cienko rozwałkowujemy na grubość 1mm, następnie kroimy w długie w paski na grubość 1,5 cm. Foremki smarujemy olejem, paski ciasta nawijamy na foremki zaczynając od węższej części. Rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. aż będą lekko złote. Studzimy, wyciągamy foremkę.
Śmietankę łączymy ze śnieżką i ubijamy na sztywny krem. Nadziewamy rurki za pomocą szprycy. Posypujemy cukrem pudrem.
Przepis zaczerpnięty ze strony: www.mojewypieki.com

1 komentarz: