Tradycyjne greckie ciasto, które powstało na cześć opiekuna Greckiej wyspy Rodos. Niesamowicie pachnące pomarańczą, pełne bakalii... Ciasto jest odpowiednie dla wegan 😊
Składniki (tortownica 22 cm):
mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki,
cynamon 1 łyżeczka,
soda 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
olej 0,5 szklanki,
sok z pomarańczy 1,5 szklanki + skórka z nich otarta,
rodzynki 1 szklanka,
orzechy włoskie grubo siekane 1 szklanka,
cukier trzcinowy 0,5 szklanki,
cukier puder do posypania,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) Ciasto wylewamy na blaszkę. Pieczemy w 180 st. C przez 1 h. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z książki : „Pyszności z roślin ”
pycha;)
OdpowiedzUsuńSuper! Na pewno zrobimy.
OdpowiedzUsuń