piątek, 8 lutego 2019

Ciasto Jamajka

To ciasto jest doskonałe! Kakaowe biszkopty, posmarowane kwaskowatym dżemem, kremem śmietankowym z bananami i galaretką.
Ciasto jest nie za słodkie i lekko orzeźwiające, a poza tym bardzo ładnie się prezentuje. Polecam z całego serca 😊





Składniki (blaszka 23/33) :
biszkopt:
jajka 5 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 1 szklanka,
kakao 2 łyżki,
budyń czekoladowy 1 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

krem:
śmietanka 30% 600 ml,
serek waniliowy homogenizowany 150 g,
cukier puder 4 łyżki,
żelatyna 3 łyżeczki,

dodatkowo:
banany 1 kg,
galaretki cytrynowe 3 szt,
cytryna 1 szt,
dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,
woda 4,5 szklanki,
czekolada mleczna 50 g,

do nasączenia:
woda 0,5 szklanki,
cukier waniliowy 0,5 opakowania,
sok z cytryny 1 łyżka,

Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż powstanie nam lśniąca piana. Dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30 min do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekrawamy na pół i przekładamy do blaszki lub do specjalnego rantu do ciast z galaretką. Dolną część biszkopta nasączamy połową wody wymieszanej z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. 
Biszkopt smarujemy dżemem.
Galaretki rozpuszczamy, gdy zaczną tężeć to banany przekrawamy wzdłuż na pół, smarujemy z każdej ze stron sokiem z cytryny i układamy na cieście jeden obok drugiego. Wylewamy galaretkę i wkładamy do lodówki. 

Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko do przykrycia i odstawiamy do napęcznienia na 10 min. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy na parze wodnej i stopniowo dodajemy do śmietanki i miksujemy mikserem do połączenia. Dodajemy serek i mieszamy łyżką. 3/4 części śmietanki wylewamy na zastygniętą galaretkę i wkładamy do lodówki, aby się lekko ścięła. Na krem nakładamy drugą część biszkoptu, którą nasączamy pozostałą mieszanką i smarujemy resztą kremu. Na wierzch ścieramy czekoladę na grubych oczkach. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego :)

Przepis znalazłam tutaj: przyslijprzepis

3 komentarze: