Buraczki z chrzanem to pyszny i zdrowy dodatek do dania głównego. Od naszej tradycyjnej ćwikły różnią się tylko sposobem starcia buraczków. Mój mąż nie lubi , gdy surówki starte są na papkę, więc ze względu na niego buraczki starłam na grubych oczkach. Zapraszam na przepis 😊
Składniki:
buraki 500 g,
chrzan 1,5 łyżki,
sok z cytryny do smaku,
cukier do smaku,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Buraczki myjemy i gotujemy w łupinie do miękkości. Następnie buraczki odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan oraz sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Podajemy jako dodatek do dania głównego.
uwielbiam takie z dodatkiem chrzanu! mniam!
OdpowiedzUsuńMogłabym jeść do każdego obiadu ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i mogłabym je jeść każdego dnia :)
OdpowiedzUsuń