wtorek, 12 grudnia 2017

Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji

Makowiec to zdecydowanie ciasto, które kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Moją dzisiejszą propozycją jest Makowiec sułtański na kruchym cieście, z bakaliami i domową masą makową. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji, z drobnymi zmianami. Zapraszam 😊 




Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 0,5 kg,
żółtka 6 szt,
cukier puder 250 g,
margaryna 250 g,
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,

masa makowa:
mak suchy 2 szklanki,
jajka 5 szt,
cukier puder 1 szklanka,
kakao 1 łyżka,
bakalie( orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa) 200 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
olejek migdałowy 1 buteleczka,

polewa:
czekolada mleczna lub gorzka 1,5 tabliczki,
mleko 8-10 łyżek,

dodatkowo:
orzechy włoskie do dekoracji,

Sposób przygotowania:
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Jeżeli jest za suche- dodać kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce.
Masa: Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta . Upiec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45-50 min. 
Polewa: Czekoladę połamać do garnka, dodać mleko i nastawić na palnik o małej mocy, przez cały czas czekoladę z mlekiem należy intensywnie mieszać, gdy czekolada całkowicie się rozpuści to garnek ściągamy z ognia. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Na polewie układamy połówki orzechów włoskich lub posypujemy posiekanymi orzechami. 
Aby sobie ułatwić krojenie ciasta, możemy zrobić to w ten sposób:



#beko #ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka

1 komentarz: