Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 0,5 kg,
żółtka 6 szt,
cukier puder 250 g,
margaryna 250 g,
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
masa makowa:
mak suchy 2 szklanki,
jajka 5 szt,
cukier puder 1 szklanka,
kakao 1 łyżka,
bakalie( orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa) 200 g,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
olejek migdałowy 1 buteleczka,
polewa:
czekolada mleczna lub gorzka 1,5 tabliczki,
mleko 8-10 łyżek,
dodatkowo:
orzechy włoskie do dekoracji,
Sposób przygotowania:
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Jeżeli jest za suche- dodać kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce.
Masa: Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta . Upiec w temperaturze 180 st. C przez ok. 45-50 min.
Polewa: Czekoladę połamać do garnka, dodać mleko i nastawić na palnik o małej mocy, przez cały czas czekoladę z mlekiem należy intensywnie mieszać, gdy czekolada całkowicie się rozpuści to garnek ściągamy z ognia. Gotową polewą dekorujemy ciasto. Na polewie układamy połówki orzechów włoskich lub posypujemy posiekanymi orzechami.
Aby sobie ułatwić krojenie ciasta, możemy zrobić to w ten sposób:
#beko #ciastojakzobrazka
muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń