wtorek, 28 listopada 2017

Gulasz sojowy z marchewką

Gulasz sojowy to smaczne danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 min! Szybki obiad, odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem, do tego pyszna surówka lub buraczki i obiad gotowy! 


Składniki (porcja dla 2 osób):
kotlety sojowe 6 szt,
marchew 2 szt,
cebula 0,5 szt,
czosnek 1 ząbek,
bulion warzywny 2 szklanki,
natka pietruszki posiekana 2 łyżki,
sos sojowy 1 łyżka,
liść laurowy 1 szt,
ziele angielskie 3 ziarna,
papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
kurkuma 1/4 łyżeczki,
majeranek 0,5 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
koncentrat pomidorowy 2 łyżki,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Kotlety sojowe gotujemy 4 min. w bulionie. Na patelni podsmażamy posiekaną cebule, dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz przyprawy. Marchew podlewamy bulionem z kotletów i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę kotlety, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy. Gdy marchew będzie miękka, gulasz jest gotowy! Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie duszone ziemniaczki i buraczki. 

1 komentarz: