Składniki:
rukola 70 g,
pomidor 1 szt,
łosoś świeży 240 g,+ masło 20 g,+czosnek 1 ząbek,+ pieprz cytrynowy, sól i pieprz,
oliwki czarne 10 szt,
ser feta 80 g,
dip musztardowy:
oliwa z oliwek 4 łyżki,
czosnek 1 ząbek,
musztarda stołowa 1 łyżeczka,
pieprz do smaku,
dodatkowo:
sok z cytryny lub limonki o skropienia sałatki,
Sposób przygotowania:
Łososia myjemy, osuszamy i oprószamy pieprzem cytrynowym. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Następnie łososia polewamy masłem czosnkowym. Do rozgrzanego grilla lub piekarnika wkładamy łososia i pieczemy do momentu, aż wierzch ryby się przyrumieni. Gotową rybę kroimy w kostkę.
Rukole myjemy i osuszmy na sitku. Następnie układamy na półmisku. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na rukoli. Ser feta kroimy w kostkę i układamy wspólnie z łososiem na wierzchu sałatki.
Do małego słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy musztardę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie mieszamy aż składniki się połączą. Następnie gotowym dipem polewamy sałatkę i skrapiamy ją sokiem z cytryny lub limonki. Sałatkę możemy podawać z tostami lub drożdżowym pieczywkiem.
Pyszna ta sałatka. Uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuń