niedziela, 2 kwietnia 2017

Szybka Kremówka Papieska

Kremówka papieska wzięła swą nazwę od Jana Pawła II, który snuł wspomnienia o kremówkach, na które chodził z kolegami po maturze do nieistniejącej już cukierni w Wadowicach. Kremówka to ciasto, które składa się z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożonego kremem budyniowym i posypana cukrem pudrem. W Wadowicach niemal w każdej cukierni serwowane są pyszne kremówki papieskie. Do Wadowic mam bardzo daleką drogę, więc upiekłam swoją wersję tego ciasta. W przepisie użyłam gotowego ciasta francuskiego, dzięki któremu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Wystarczy upiec dwa płaty ciasta, przygotować krem i mamy gotowe pyszne ciasto! Kto ma ochotę? Ja za chwilkę robię kawkę i zabieram się za kolejny kawałek ciacha😋😊




Składniki ( blaszka o wymiarach 23/30 cm):
ciasto francuskie 375 g,
krem:
mleko 1 litr,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
cukier waniliowy 2 łyżki,
mąka pszenna 2 łyżki,
masło 200 g,
cukier puder 1 szklanka,

dodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta,
bita śmietana do dekoracji,

Składniki:
Ciasto rozwałkowujemy na dwa cienkie płaty na wielkość blaszki. Jedną część przenosimy na wyłożoną papierem blaszkę i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 min, aż ciasto będzie przyrumienione. Następnie przenosimy na blaszkę drugą część ciasta i kroimy nożem na kwadraty, które później będziemy nakładać na krem. Kwadraty również nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika. Moje płaty ciasta zrobiłam cienkie, jeżeli lubicie więcej ciasta to należy użyć więcej ciasta francuskiego.
Następnie przygotowujemy krem. 3 szklanki mleka wlewamy do rondelka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, cukier waniliowy oraz mąkę pszenną. Proszek należy dokładnie wymieszać, aby w budyniu nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodajemy powoli mleko z budyniami i energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił. Budyń doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem nakładamy na pierwszy płat ciasta. Na kremie układamy kwadraty ciasta francuskiego. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dodatkowo możemy ozdobić bitą śmietaną. 

5 komentarzy:

  1. Nie bardzo rozumiem dlaczego pierwszy płat ciasta pieczemy w całości a drugi kroimy na kwadraty?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ponieważ jeśli nie pokroimy górnego płatu na kwadraty to później po upieczeniu, gdy będziemy chcieli ukroić kawałek ciasta to będziemy mieli z tym problem i krem podczas krojenia będzie wylewał się na boki. Pierwszy płat ciasta uznałam, że nie jest potrzebne, aby go wcześniej pokroić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy do kremu nie dodawac wcale jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, akurat do tego przepisu ja nie dodawałam jajek. Pozdrawiam

      Usuń