piątek, 31 marca 2017

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. To danie jest znane i lubiane na całym świecie!!! W moim domu bardzo często przyrządzam tradycyjne bolognese z wołowiną, którą mój mąż uwielbia... oraz z parmezanem. Sos pomidorowy robię ze świeżych pomidorów, taki uwielbiam najbardziej. Jeśli nie mamy czasu możemy poratować się gotowym sosem ze słoika, ale smak takiego sosu nie równa się z domowym... Do sosu obowiązkowo czosnek oraz zioła, które doskonale uzupełnią smak potrawy. 


Składniki:
mięso wołowe mielone 500 g,
cebula pół szt,
czosnek 2 ząbki,
majeranek pół łyżeczki,
olej do smażenia,
sól i pieprz do smaku,
sos sojowy 1 łyżka,

sos pomidorowy:
pomidory duże 7 szt,
cebula pół szt,
bazylia suszona pół łyżeczki,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
czosnek 2 ząbki,
liść laurowy 2 szt,
ziele angielskie 3 ziarna,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
natka pietruszki posiekana lub inne ulubione zioła 2-3 łyżki,

dodatkowo:
parmezan do posypania,
makaron spaghetti 400 g,

Sposób przygotowania:
Cebule siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, chwilkę podsmażamy, podlewamy odrobiną wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. 
Pomidory zalewamy wrzątkiem, moczymy 2 min, odlewamy wodę i ściągamy skórkę z pomidorów. Następnie pomidory kroimy na mniejsze części. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy pomidory oraz przyprawy i dusimy aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i przyprawiamy do smaku. Sos dodajemy  do mięsa. Dodajemy sos sojowy, posiekaną natkę pietruszki oraz pozostały czosnek. Przyprawiamy do smaku. 
Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzamy i podajemy z sosem. Makaron i sos posypujemy startym parmezanem.  Smacznego😃

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz