piątek, 3 marca 2017

Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej

W wielu domach w piątki nie jada się potraw mięsnych. W moim rodzinnym domu w piątki gościły przeważnie pierogi w różnych wersjach. Ja przygotowuje różnego rodzaju potrawy, ponieważ nie lubię w kuchni rutyny. U mnie dzisiaj na obiad bezmięsne kotleciki, które zrobiłam z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Pyszne i niezwykle aromatyczne...W miarę szybkie do zrobienia i zdrowe! Odpowiednie dla wegan! 
Kotleciki możemy podawać z sosem lub bez w obu wersjach są smaczne :-) Zapraszam do spróbowania przepisu.



Składniki:
kasza jaglana 1 woreczek,
soczewica czerwona pół szklanki,
sos sojowy 1 łyżka,
czosnek 1 ząbek,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
sol i pieprz do smaku,
bułka tarta do obtoczenia kotlecików,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną zalewamy wrzątkiem, tak aby woreczek był przykryty wodą i gotujemy przez 15 min. Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ nasze kotleciki się nie skleją. Soczewice płuczemy 3 razy w wodzie, następnie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości (co jakiś czas mieszamy).
Ugotowaną kasze i soczewice łączymy razem i dodajemy sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Formujemy małe kotleciki i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z surówką. 

2 komentarze: