czwartek, 2 marca 2017

Zupa grochowa z bekonem

Dzisiaj czas na grochówkę! Lubicie? Mój mąż bardzo....gdy pytam go jaka zupę przygotować na pierwsze danie to praktycznie zawsze słyszę odpowiedź ,,grochówkę. Czasami również chce, abym zrobiła zupę z soczewicy, ale inny rodzaj zupy je z niesmakiem... Dzisiaj grochówkę przygotowałam z dodatkiem bekonu, więc nieco tłusta wersja. Wegan i wegetarian zapraszam na odsłonę grochówki bez dodatku mięsa, w kremowej odsłonie: zupa-krem-z-grochu. A tym czasem zapraszam na grochówkę z boczkiem :-) 



Składniki:
groch łuskany 400 g,
marchew 2 szt,
ziemniaki 2 szt,
pietruszka 1 szt,
cebula pół szt,
boczek 15 dag,
koper siekany 3 łyżki,
liść laurowy 3 szt,
ziele angielskie mielone szczypta,
kminek mielony 1 łyżka,
zioła prowansalskie pół łyżeczki,
oregano 1/4 łyżeczki,
sol i pieprz do smaku,
czosnek 1 ząbek,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:
Groch płuczemy w zimnej wodzie i moczymy przez noc. Następnie zmieniamy wodę z grochu. Dodajemy liście laurowe, kminek i ziele angielskie. Gotujemy na półtwardo. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę oraz ziemniaki. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Cebule drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy na rumiany kolor i dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy do zupy posiekany koperek.

Nasiona roślin strączkowych na talerzu

1 komentarz: