Składniki:
schab wieprzowy 1 plaster
ogórek konserwowy pół szt,
ser żółty 1 plaster,
musztarda delikatesowa 1/4 łyżeczki,
sól,
pieprz czarny,
papryka słodka mielona,
czosnek 1 ząbek,
olej do smażenia 5 łyżek,
Sposób przygotowania:
Schab rozbijamy tłuczkiem, na cienki płat. Następnie obsypujemy z obu stron przyprawami i smarujemy wewnętrzną stronę musztardą. Nakładamy ser żółty i ogórka konserwowego, zwijamy roladkę. Czosnek wyciskamy przez praskę i nacieramy nim roladkę. Aby nasza roladka się nie rozpadła możemy ją związać nitką lub spiąć wykałaczkami. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy roladkę. Następnie mięso przekładamy do piekarnika, polewamy tłuszczem pozostałym ze smażenia i pieczemy przez 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu kroimy roladkę na ukos i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Z podanego przepisu przygotowana jest jedna roladka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz