sobota, 10 grudnia 2016

Chleb z czarnuszką

Uwielbiam, gdy po moim domu rozchodzi się zapach pieczonego chleba. Odkąd zaczęłam piec domowy chlebek, bardzo rzadko kupuje pieczywo. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu i myślę, ze każdy poradzi sobie z tym wyzwaniem. 





Składniki:

mąka pełnoziarnista 4,5 szklanki,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
otręby pszenne 1 szklanka,
drożdże suche 2 łyżeczki,
czarnuszka 3 łyżki
kminek 1 łyżka,
sol 1 łyżka,
woda ciepła 3 szklanki,
olej roślinny 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1h. Blaszkę smarujemy olejem i wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h. Upieczony chlebek wykładamy gorący na deskę i odwracamy na bok, aby wystygł od dołu. 

2 komentarze:

  1. Czy mogę użyć samej mąki pełnoziarnistej? W jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak tylko chlebek będzie bardziej zbity. Proponuje użyć 1 kg mąki i być może będzie Pani musiała dodać trochę więcej wody. Pozdrawiam

      Usuń