niedziela, 11 grudnia 2016

Pełnoziarniste fusilli z marchewką, groszkiem i papryką w sosie śmietanowym

Makaron to wspaniały pomysł na szybki obiad. Przygotowanie makaronu zajmie nam tylko kilka minut, a smak naszego obiadu będzie rewelacyjny.  Połączenie delikatnej marchewki z lekko słodkawym groszkiem i wyrazistym smakiem papryki, otulone delikatnym kremowym sosem - pyszności.... uwielbiam włoską kuchnie.




Składniki:
makaron fusilli pełnoziarnisty 300 g,
marchewka 1 szt,
cebula biała 1 szt,
papryka żółta pół szt,
papryka zielona pół szt,
groszek mrożony pół szklanki,
czosnek 2 ząbki,
natka pietruszki 3 łyżki,
śmietana 18% 3 łyżki,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
kurkuma mielona szczypta,
zioła prowansalskie, sol, pieprz czarny, do smaku

Sposob przygotowania:
Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, dodać starta na grubych oczkach marchewkę, groszek i pokrojona w kostkę paprykę. Podlać woda, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy śmietanę i posiekana natkę pietruszki. Makaron gotujemy dodatkiem soli al dente. Odcedzamy i podajemy z sosem. Gotowy makaron posypujemy parmezanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz