Sernik z książki Siostry Anastazji, ale z moimi zmianami :) ciacho składa się z czekoladowego biszkoptu nasączonego kawą, krem cappucino, w środku sernik z kulkami orzechowymi, ponownie krem i biszkopt. Na wierzchu polewa czekoladowa.
Składniki blaszka 25/33 :
Biszkopt:
jajka 7 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 140 g,
kakao 50 g,
Krem cappucino:
mleko 500 ml,
cukier 5 łyżek,
cappucino waniliowe 3 łyżeczki,
masło 200 g,
Sernik:
ser twarogowy 800 g,
cukier puder 300 g,
masło 150 g,
jajka 8 szt,
budyń waniliowy 1 szt,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Kulki orzechowe:
orzechy włoskie 300 g,
cukier puder 5 łyżek,
śmietana 18%,
proszek do pieczenia1/3 łyżeczki,
Polewa:
śmietanka 36% 100ml,
czekolada mleczna 50 g,
czekolada gorzka 50 g,
Do nasączenia:
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
woda ok 3/4 szklanki,
cukier 1 łyżeczka,
Dodatkowo:
Orzechy włoskie do ozdoby,
Sposób przygotowania:
Biszkopt : jajka oddzielić Białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować na najwyższych obrotach miksera. Następnie do ubitych białek dodawać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułka do połączenia. Masę jajeczną wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia a następnie przekroić na dwie części.
Kulki orzechowe: Orzechy włoskie zmielić. Dodać cukier puder, śmietanę oraz proszek do pieczenia i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut.
Sernik: sernik najlepiej upiec dzień wcześniej przed składaniem ciasta, aby można go było łatwo przenieść na ciasto. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać zmielony ser, budyń waniliowy, proszek do pieczenia i zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę i w 3 partiach dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Połowę masy serowej wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z masy orzechowej formować kulki i układać na serniku. U mnie wyszło 20 większych kulek, które ułożyłam w rzędzie po 4 sztuki. Kulki przykryć pozostałą masą serową. Piec w 170 przez 50-60 minut. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Krem: 1,5 szklanki mleka wlać do garnka,dodac cukier i nastawić na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Na wrzące mleko wlać rozpuszczony proszek i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować przez 3 minuty. Następnie budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała wierzchu budyniu.
Masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce ostygniętego budyniu. Na koniec dodać proszek Cappucino i zmiksować do połączenia.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć połowę kremu. Następnie ułożyć sernik i ponownie krem oraz biszkopt, który należy nasączyć.
Polewa: Śmietankę podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać do połączenia. Polewą dekorować wierzch ciasta. Dodatkowo wierzch można posypać mielonymi orzechami włoskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz