Rozpływające się w ustach ciasteczka orzeszki z pysznym orzechowym kremem z mlekiem w proszku. Przepis na ciasto jest z książki Siostry Anastazji a krem ze strony i love bake:)
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej,
150 g masła,
150 g margaryny w kostce,
4 łyżki cukru pudru,
2 opakowania cukru waniliowego,
6 żółtek,
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem:
250 g masła,
1 szklanka cukru pudru,
2 szklanki orzechów włoskich,
1 szklanka gorącego mleka,
1 szklanka mleka w proszku,
Sposób przygotowania:
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Patelnie do orzeszków rozgrzać na gazie. Następnie z ciasta formować małe kulki o wadze 5 g. Kulki włożyć do wgłębień w patelni, zamknąć patelnie i podgrzewać z obu stron aż łupki orzechów będą złociste. Gotowe łupki wyciągnąć z patelni na talerz i odstawić do ostygnięcia.
Krem: orzechy włoskie zmielić i zalać gorącym mlekiem, odstawić na pół godziny. Następnie można odcedzić na drobnym sitku. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce ostygniętych orzechów oraz po łyżce mleka w proszku.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać łupiny ciastek. Boki ciasteczek można obtoczyć w zmielonych orzechach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz