Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na bezmięsny obiad to koniecznie spróbujcie tych placków. Odkąd ich spróbowałam to na stałe zagościły w moim domu. Przepis pochodzi z bloga rozkosznego, który jest prowadzącym w programie ,,master chef'' nastolatki. Dziękuję za ten przepis, placuszki są obłędne!
Składniki:
1 szklanka (190 g) zielonej soczewicy,
1 łyżeczka soli,
250 g ogórków kiszonych,
1 cebula.
2 ząbki czosnku,
1 pęczek natki pietruszki,
1 łyżka majeranku,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
dip:
1 szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżki musztardy francuskiej,
1/4 łyżeczki soli,
świeżo mielony pieprz,
Dodatkowo:
wędzona papryka do posypania,
Sposób przygotowania:
Zieloną soczewicę zalać wodą i odstawić na noc. Kolejnego dnia odsączyć soczewicę z wody, przyprawić solą oraz pieprzem i zmiksować na gładkie puree. Kiszone ogórki pokroić w drobną kostkę i odsączyć z wody za pomocą ręcznika papierowego. Ogórki dodać do soczewicy wraz z pokrojoną drobno cebulką oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki i majerankiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Placki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor. Odsączać na ręczniku papierowym.
Składniki dipu wymieszać. Placki podawać polane dipem oraz posypane wędzoną papryką.
przepis znaleziony tutaj: https://www.rozkoszny.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz