środa, 2 października 2024

Buraczki na zimę

 Pyszne, starte buraczki na zimę do słoików. Mój ulubiony przepis z maminego zeszytu:)



Składniki :

Buraki 6 kg, 

Zalewa:

6 szklanek wody,

2 szklanki cukru, 

2 szklanki octu, 

3 łyżki soli, 

6 cebuli, 

6 ząbków czosnku, 

ziele angielskie, 

pieprz, 

Sposób przygotowania:

Buraki umyć, ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Składniki zalewy zagotować i zalać nią starte buraczki. Buraki z zalewą odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Następnie buraczki można przecedzić, ale ja tego nie robię, bo wolę jak są bardziej soczyste. Włożyć buraczki do słoików. Pasteryzować 15-20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz