Sernik Kremowy, wilgotny i delikatny. Bardzo prosty do zrobienia. Zapraszam do spróbowania przepisu:)
Składniki blaszka 25/33:
Kruchy spód:
Mąka pszenna 30 dag,
Margaryna w kostce 18 dag,
Cukier puder 10 dag,
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
Jajko 1 szt,
Żółtko 1 szt,
Skórka starta z 1 małej cytryny,
Masa serowa:
Ser twarogowy 1,5 kg,
Cukier 1,5 szklanki,
Olej 1 szklanka,
Mleko 2 szklanki,
Jajka 8 szt,
Budyń waniliowy 3 szt,
Olejek pomarańczowy pół buteleczki,
Polewa:
Czekolada mleczna 100 g,
Mleko 4-5 łyżek,
Ponadto:
Bułka tarta 1-2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Składniki kruchego spodu zagnieść. Ciasto rozwałkować na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dla ułatwienia można ciasto rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, wierzch przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie przyklejało się do wałka, a następnie gotowe przenieść razem z papierem na blachę. Ciasto posypać bułką tartą.
Masa serowa:
Ser twarogowy zmielić. Jajka oddzielić białka od żółtek. Wszystkie składniki oprócz białek przełożyć do miski i zmiksować blenderem do połączenia. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie w 3 partiach dodać ubite białka do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę serową wylać na ciasto.
Sernik wstawić do piekarnika i piec przez 50 minut w temperaturze 170st.C, a następnie temperaturę obniżyć do 100 st. C i piec jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony sernik pozostawić w lekko uchylonym piekarniku aż do ostygnięcia.
Polewa:
Czekoladę połamać do rondelka, dodać mleko i rozpuszczać na małej mocy palnika. Mieszać do połączenia. Następnie udekorować wierzch ciasta. Smacznego 😉
Czym zastąpić olej.?
OdpowiedzUsuńW tym serniku nie polecam zastąpić oleju. Można by było roztopić masło, ale to już nie będzie ten sernik,bo będzie miał całkiem inną teksturę. Pozdrawiam
Usuń