Dla miłośników słodkości, dzisiaj ciacho z masą kokosową oraz kajmakową, przełamane kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. zapraszam:)
Składniki blaszka 23/33:
biszkopt:
jajka 7 szt,
cukier 1 szklanka,
mąka pszenna 140 g,
kakao 50 g,
masa kokosowa:
mleko 750 ml,
kokos 300 g,
cukier 3/4 szklanki,
masło 250 g,
mąka ziemniaczana 2 kopiate łyżki,
krem kajmakowy:
masa kajmakowa 1 puszka,
masło 250 g,
orzechy włoskie 250 g,
do nasączenia:
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka,
woda 200 ml,
cukier 1 łyżeczka,
ponadto:
dżem z czarnej porzeczki 1 mały słoik,
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i miksować na najwyższych obrotach miksera. Mąkę oraz kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170.st.C przez 30 min. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na pół. Pierwszy blat biszkoptowy nasączyć połową naparu z kawy i posmarować dżemem porzeczkowym.
Masa kokosowa:
Z 300 ml mleka odlać 0,5 szklanki i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować wraz z cukrem. Następnie do gotującego mleka dodać kokos i cały czas mieszając gotować przez 5 minut. Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy kokosowej i gotować aż całkowicie się rozpuści. Na koniec wlać mleko z mąką ziemniaczaną, mieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty. Gorący krem wyłożyć na biszkopt z dżemem, przykryć drugim blatem, który również nasączamy kawą i odłożyć ciasto w chłodne miejsce aż krem całkowicie wystygnie.
Krem kajmakowy:
Miękkie masło utrzeć do białości. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Masę wyłożyć na ciasto.
Orzechy włoskie drobno pokroić i obficie posypać wierzch ciasta, lekko je dociskając w krem. Orzechy można wcześniej podprażyć na suchej patelni.
Przepis zaczerpnięty ze strony :https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-kokosowo-orzechowe#google_vignette
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz