Pyszny sosik paprykowy na zimę, który doskonale smakuje z pieczywem, serem żółtym, twarogiem oraz wędliną.
Składniki:
papryka 3 kg,
papryczka chili 30 dag,
cukier 0,5 kg,
sól 8 dag,
olej 0,5 litra,
ocet 1,5 szklanki,
przecier pomidorowy 60 dag,
liść laurowy 7 szt,
czosnek 1-2 główki,
Sposób przygotowania:
Paprykę słodką oraz ostrą oczyścić z pestek i zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej papryki dodać cukier, sól oraz olej, wymieszać i gotować 15 minut. Następnie dodać ocet, przecier pomidorowy, liście laurowe, wyciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem zagotować. Gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie trzeba słoików pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz