To ciacho skradło moje serce❤️ idealne połączenie smaków. Upiekłam to ciasto na święta a moje dzieci codziennie pytają kiedy go znowu upieczemy, bo jest najlepsze na świecie 😊 koniecznie spróbujcie❤️ ciacho składa się z biszkoptu, kremu na bazie kajmaku z kawą i bezami, pianki śmietankowej i musu truskawkowego.
Składniki blaszka 23/33:
Biszkopt:
Jajka 4 szt,
Cukier 3/4 szklanki,
Mąka pszenna 3/4 szklanki,
Kakao 2 łyżki,
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Masa kajmakowo-maślana:
Masło 250 g,
Kajmak gostyński 1 puszka,
Bezy 200 g,
Kawa rozmuszczalna 1 łyżka,
Masa śmietanowa:
Śmietanka 36% 500 ml,
Żelatyna fix deserowa 60 g,
Cukier puder 2 łyżki,
Mus truskawkowy:
Truskawki 450 g,
Galaretka truskawkowa 2 szt,
Sok z cytryny 2 łyżki,
Do nasączenia:
Woda 0,5 szklanki,
Sok z cytryny do smaku,
Cukier waniliowy do smaku,
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia a następnie ściągnąć łupkę powstałą podczas pieczenia. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym.
Krem kajmakowo - maślany: Masło utrzeć na puszystą masę. Po łyżce dodawać kajmak z puszki. Kawę zaparzyć w dwóch łyżkach wrzątku, wymieszać i ostudzić. Następnie powoli wlewać kawę do masy i miksować na małych obrotach. Następnie do masy pokruszyć bezy i wymieszać do połączenia. Masę wyłożyć na ciasto.
Krem śmietankowy: Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywny krem. Żelatynę fix deserową przygotować według przepisu na opakowaniu i wlewać do śmietanki, cały czas miksując. Krem wyłożyć na ciasto.
Mus truskawkowy:
Truskawki mrożone przełożyć do garnka, zalać 1 szklanką wody i gotować aż będą miękkie. Następnie truskawki zmiksować blenderem na gładki mus, ściągnąć z palnika i dodać 2 galaretki truskawkowe. Mus mieszać do rozpuszczenia galaretek. Odstawić aż zgęstnieje. Gdy mus zacznie tężeć to wylać na ciasto i wyrównać.
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciasto znalezione na stronie: www.przyslijprzepis.pl/przepis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz